Anke den Duyn
'Het vergeten schilderij'
'Het logboek'

Home
Het vergeten schilderij
Down Under
Het bord
Een jongen van Vlie
Op de rivier
Cape Inscription
Achtergrond
Reserveren
Contact
Boeken
In de pers

Het logboek, een reis door een onbekend stukje Nederlandse geschiedenis
Aan de rand van het mythische Dwingelderveld, in het noorden van Nederland, staat de Dwingeloo Radiotelescoop. Een icoon uit de geschiedenis van de radioastronomie.
Tijdens hun kampeervakantie schrijven Luna en haar vriendinnen het script voor een film over de Spaanse soldaat die lang geleden verdronk in het Moordenaarsveen. Een legende uit de 17e eeuw.
Als er onverwachts een nieuwe speler opduikt in hun verhaal belanden de meisjes in een meeslepend avontuur. Rond het veld gebeuren mysterieuze dingen. Een onbekende knipt gaten in de afrastering en op de camping wordt op klaarlichte dag een tent geplunderd. Zelfs de oude telescoop verbergt een geheim. De meisjes proberen het raadsel op te lossen en krijgen daarbij hulp van Ralf en zijn vriend Maarten.
Tussen de bijzondere ontmoetingen en spannende gebeurtenissen dwalen Luna's gedachten af naar het verleden. Haar kennismaking met de pioniers van de radioastronomie vormt het uitgangspunt voor een reis door de geschiedenis van deze wetenschap. Van de ontdekking van de waterstoflijn tot de bouw van SKA, de gevoeligste telescoop ter wereld die op dit moment in Zuid Afrika en West Australië wordt gebouwd.

Geschreven in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Radioastronomie (ASTRON)

Marking our history - Celebrating our future
Eind oktober is het 400 jaar geleden dat de Nederlandse VOC schipper Dirk Hartog landde op de westkust van Australië. In beide landen wordt stilgestaan bij de geschiedenis en de gezamenlijke toekomst gevierd.
Op initiatief van ICRAR, het radioastronomisch instituut van Curtin University en the University of Western Australia is 'Het logboek' vertaald. 'The Journal' wordt gepresenteerd tijdens de vieringen in Perth.'Een reis
Over het veld
Om de Wereld
Door de tijd
Naar de toekomst'